Med kjærlighet for strikk

Det var rett etter jul i 2012, og Dorthe Skappel skulle bevege seg oppover i fjellheimen for å tilbringe noen rolige dager på hytta til en god venninne.
Som vanlig betydde det en hel rekke herlige, romantiske filmer, og som alltid et strikkeprosjekt. Siden det var lagt opp til en helg med mye prat og kos, var det viktig at strikkeprosjektet ikke ble altfor komplisert. Valget ble derfor en enkel, romslig genser av mykt garn, og den skulle være ferdig før juleferien var over.

Det fikset hun, og vel hjemme i byen ble hennes yngste datter Marthe yr av begeistring for dette enkle genser-designet, og adopterte plagget umiddelbart. Da hun ble avbilde i forbindelse med en sak i motemagasinet Costume, trakk hun frem genseren som sitt favorittplagg.

Maria, hennes eldste datter ble like begeistret for plagget, og Dorthe strikket en kamel-farget variant til henne. Hun elsket den helt tynnslitt, og ble avbildet i plagget på forsiden av Det Nye.

På denne tiden drev Maria en blogg. Og da det strømmet inn hundrevis av kommentarer fra lesere som også ville ha tak i plagget, bestemte Maria og Dorthe seg for å legge ut oppskriften på plagget på bloggen hennes. Dorthe dikterte, og Maria håndskrev oppskriften og tegnet forklaringer.

Skappelgenseren tar Norge med storm

Etter blogginnlegget tok det fullstendig av. Alpakkagarnet Dorthe hadde brukt ble utsolgt overalt, det sto lange køer utenfor strikkebutikkene, og flere hundre mennesker tok kontakt via sosiale medier for å fortelle om deres vellykkede strikkeprosjekter.

«Det er ingenting som varmer mitt hjerte mer, enn at flere kan finne gleden i å skape noe selv»

Dorthe Skappel

En hel generasjon unge tok strikkepinnene fatt

Etterspørselen etter genseren var massiv. At en så enkel genser skulle vise seg å bli så populær var et mysterium for oss. Og at eventyret skulle utvikle seg til en strikkebedrift var på den tiden utenkelig.

En regel som gjelder de aller fleste trender, er at de forsvinner like fort som de oppstår. Men akkurat denne gangen skulle strikketrenden som oppsto rundt Skappelgenseren, vise seg å være et unntak fra regelen.

Kundene ville ha plagget, og for å få tak i plagget måtte de lære seg å strikke. Etter å ha skapt sitt første plagg opplevde kundene skaperglede og mestringsfølelse. Behoved etter plagget ble derfor erstattet med gleden av å skape og strikke. Skappel har siden den gang blitt en etablert merkevare i strikkebransjen. Dorthe Skappel håndstrikker og alle nye design, og merkevaren vår er anerkjent for å produsere nybegynnervennlige oppskrifter og kvalitetsgarn - med et løfte om at «alle som vil kan lære seg å strikke».

Den første Skappelgenseren henger nå på Norsk Folkemuseum, i en permanent strikkeutstilling, hvor den representerer en del av Norges nyere strikkehistorie.

Produkter