7 gode grunner til å velge norsk ull - Skappel

7 GODE GRUNNER TIL Å VELGE NORSK ULL

Ull er en allsidig fiber

Den norske ulla er kjent for sin gode spenst, slitestyrke og glans. Den beskytter sauen fra de skiftende værforholdene vi har i Norge, fra sol og varme til kulde og snø. Ullfiberen kan strekkes opptil 50 % når den er våt, og opptil 30 % når den er tørr, og fortsatt sprette tilbake til sin opprinnelige form. Ullfiberen kan bøyes mer enn 20 000 ganger uten å brekke. Dette gjør ulla svært holdbar og varig. 

 

Ull er en 100 % naturlig, fornybar og biologisk nedbrytbar fiber
Ulla vokser naturlig på sauen. På samme måte som håret vårt vokser, produserer sauen hvert år en ny fell. Ull brytes ned i løpet av få år, og frigjør verdifulle næringsstoffer som går tilbake til jorda. Ulla er derfor en del av en naturlig sirkel. Den kommer fra naturen og går tilbake til naturen, beriker jorda og gir næring til nytt liv.

 

Ull er temperaturregulerende
Norge er et land der vi bruker mye ull, og fra vi er små lærer vi at ull kan holde oss varme når det er kaldt. De naturlige krusningene i ulla skaper luftlommer som holder på kroppsvarme og fungerer som isolasjon for kroppen i kalde omgivelser. Det mange ikke er klar over, er at i varme og tørre omgivelser, eller når vi er i aktivitet eller trener, hjelper ulla også til med å kjøle oss ned. Ulla transporterer vanndamp (svette) og varme vekk fra huden. Når temperaturen i fiberen blir høy, vil ikke fuktigheten og varmen forbli i ullfiberen, men fordampe. Prosessen som skjer i forbindelse med fordampingen gir en avkjølende effekt, og vi unngår å bli overopphetet.

 

Ull er motstandsdyktig mot lukt
Ullfiberens evne til å absorbere store mengder fuktighet gjør at huden holder seg tørrere, og dermed blir det mindre svette, bakterier og ubehagelig lukt. Ullas komplekse kjemiske struktur bidrar også til å absorbere og lukke inne lukter, som så blir frigjort ved lufting eller vasking.

 

Ull er lett å holde ren
Overflaten på ullfiberen består av et naturlig beskyttende lag som bidrar til at væske og skitt ikke så lett blir sittende fast eller trekker inn i ullfiberen. På grunn av fiberens høye innhold av fuktighet er ull også naturlig anti-statisk, og trekker derfor ikke til seg så mye støv. På grunn av sine positive egenskaper i tilknytning til smuss og lukt trenger ikke ullklær å vaskes like ofte som andre klær. Lufting er ofte nok.

 

Ull bidrar til et bedre inneklima
Innelufta inneholder et stort antall kjemiske stoffer som vi puster inn. De fleste stoffene forekommer i lave konsentrasjoner og er ikke skadelige, men noen kan ha negativ påvirkning på helsen vår og utløse eller forverre irritasjoner og allergier. Ull har vist seg å kunne absorbere og lukke inne en rekke skadelige kjemikalier, og kan på denne måten bidra til et bedre inneklima.

 

Ull har lang levetid og kan gjenbrukes og gjenvinnes
Undersøkelser viser at produkter laget av ull har lang levetid. Både strikkegensere og bunader er gode eksempler på plagg som går i arv og er like fine i flere generasjoner. Ullfiber har høy kvalitet og kan med fordel resirkuleres og brukes på nytt i nye plagg eller materialer.

 

Kilde: Norlia

Myk Norsk Lamull

Myk Norsk Lamull er en kvalitet produsert med 78% Norsk Lamull og 22% Polyamid.

Kvaliteten er slitesterkt, holder fasongen, og kan oppleves som en litt mer robust kvalitet.

Løpelengde pr. nøste (50 gr) = ca 110 meter.

001

Suri Norsk Lamull

Suri norsk lamull: Et garn laget av 40% bomull og 60% Norsk Lamull.

Kvaliteten er laget av lange ull-fibre som er tvunnet rundt en tynn tråd

av bomull, som gjør garnet ekstremt lett og luftig.

Løpelengde pr. nøste (50 gr) = ca 135 meter.

5001

Spinnvill Norsk Lamull

Spinnvill er en kvalitet bestående av 100% Norsk lamull.

Garnet er mykt og glansfullt.

Løpelengde pr. nøste (50 gr) = ca 110 meter.