Skappel Design Collective - Skappel
01-Skappel-design-collective

SKAPPEL DESIGN COLLECTIVE

 

Stadig flere unge tar strikkepinnene fatt, og det har vokst frem et helt samfunn av designer-spirer som deler sin lidenskap for strikk i sine sosiale medier.

 

Som ung strikkedesigner kan det være vanskelig å nå ut til et bredt publikum alene, så vi ønsket å bidra ved å gi dem en felles plattform å vise seg frem på, under vår merkevare SKAPPEL.

 

For å starte prosessen satte vi i gang en konkurranse der vinnerne fikk produsere og representere hvert sitt design i kolleksjonen “Mitt Lille Land”. Responsen og antall søkere var fantastisk, og i dag har vi gleden av å presentere vinnerne av konkurransen, som med hvert sitt design er starten på SKAPPEL Design Collective!

Maren er 23 år fra Trondheim. De siste årene har strikking blitt en viktig del av livet hennes.
«Strikking er jo generelt en nydelig hobby, som du kan ta med deg overalt. Livet blir aldri kjedelig!»
Kvalitetsgarn har blitt viktig for henne, både garn som er godt å strikke av og som holder lenge.
Maren finner mye inspirasjon til nye strikkeprosjekter på instagram og pinterest, samt folk rundt henne. I 2016 strikket Maren sin første genser på frihånd, som hun beskriver som starten på strikkeeventyret. Hun kan beskrives som en teknisk god strikker, noe som gjenspeiler seg i design hun lager. Målet er å strikke tidløse plagg, i god kvalitet, som er behagelige.
Hennes tolkning under kolleksjonen Mitt lille land har resultert i genseren Sommernatt. Hun er inspirert av de fineste sommerminnene hun har fra hytta, og ville lage en genser som var både fin og lun, som man kan krype inn i om kvelden når det blir kjøligere. Og som passer like fint over en sommerkjole, som til hverdags og på fjelltur.

Instagram

@maren.strikk

Randine startet sin strikkereise i 2017 da hennes mor hadde strikket en Skappelgenser til henne. Da hun kort tid etter spurte om hun kunne strikke enda en genser til henne, var responsen “Nei, da får du lage den selv”.
På den tiden hadde hun ingen intensjoner om å starte fast med strikking, men hun var likevel fast bestemt på den ene genseren hun ønsket seg. Det var en vanskelig genser med både bølgestrikk og perlestrikk, og da hun mestret det og fikk genseren ferdig var gleden uendelig stor. 
"Følelsen av å gå i butikker og innse at den kan jeg jo bare strikke selv, og med mye bedre kvalitet, var en skikkelig aha-opplevelse"
Siden den første genseren var hun dermed bitt av strikkebasillen, og det har blitt utallige strikkeplagg siden den gang. 
Randine sitt design Favn, er inspirert av herreplagg hun har lånt eller arvet av mannsfigurene i livet sitt, hennes avdøde pappa, bonuspappa og bestefar. Gjerne altfor store og med høy lun hals, som gir en trygg og god følelse. Navnet Favn hentet fra følelsen av å bli omfavnet i en god klem, som en hyllest til plaggene og de mennene hun har arvet dem fra.

Instagram

@strikkerandine

Marte er 25 år fra Fana i Bergen. Hun lærte å strikke av sine bestemødre som liten, men ble ikke bitt av basillen den gang. Da hun for noen år siden måtte snu om store deler av livet sitt grunnet ryggskade og flere operasjoner, ble strikking hennes nye livsstil.
Marte er opptatt av at strikking skal være gøy og gi mestringsfølelse fra første stund, derfor er hennes designuttrykk preget av tykke pinner og strukturstrikk.
Hennes tolkning av kolleksjonens tema Mitt lille land er en genser som er inspirert av naturen, med fokus på fjellene og elvene i Norge, og spesielt fra Vestlandet. Plagget kan brukes like fint over en sommerkjole, som på fjelltur.
Genseren er forholdsvis enkel å strikke, samtidig som den ser avansert ut. De ulike strukturmønstrene i genseren skal gjenspeiler naturen, og derfor har genseren fått navnet Bergtatt.

Instagram

@marte.knit

Silje er 26 år og kommer fra Bærum. Hun har alltid likt å lage ting selv, å skape ting mellom hendene. Som liten lærte hun seg rett og vrang av sin mormor, Beste Møre, som hun tilbrakte hver sommer hos da hun var yngre. 
Strikking ble for fullt en lidenskap da hun begynte å studere og flyttet inn på 23 kvm, hvor symaskinen ikke fikk plass. Strikkepinnene var lettere å oppbevare, tenke hun den gang. Nå har pinner og garn fått en vesentlig del av leiligheten. 
“Jeg elsker å teste nye teknikker og leke med teksturer”
Som designer liker hun det enkle uttrykk, men med et lite særpreg. Hun ønsker at plaggene hennes skal være allsidige og at de kan pynte opp eller ned et antrekk. 
Inspirasjonen bak hennes design Sandvik kommer fra utallige somre på Sørlandet, på hytta Sandviktangen mellom Risør og Kragerø. Strukturen i fiskebensmønster i plagget er inspirert av knuste skjell og svaberg. 
Designet er laget for å tåle kjølige sommerkvelder, så vel som vindfulle båtturer. Splitten i sidene gjør den luftig, innsnevringene med fiskebensmønster gir et særpreg til ermene og halsen holder deg lun i vinden.

Instagram

@mangerstrikk

Regine er 34 år og bor i Larvik sammen med mann og to barn. Hun lærte å strikke av sin mamma og sin bestemor da hun var liten. Lenge strikket hun etter filosofien 
«Jeg kan strikke hva som helst, så lenge det kan lages ut av en firkant!»
I studietiden lærte hun å lese oppskrifter da hun, sammen med sin mamma, strikket vinhøner til alle i kollokviegruppen. Likevel var det først da hun ble mamma for første gang at strikkingen ble en lidenskap og en måte å ta seg tid til å sitte stille og roe ned tankene. 
Hennes designuttrykk er spontant, og hun er glad i å lage mønster som forteller en historie. Svømgenseren er inspirert av den norske sommeren i Norge fra barndom til voksen alder. Den forteller historien om late sommerdager på stranden med venner, morgenbad på seiltur med familien og sene sommerkvelder på fjellet med bålpanne og en god, myk ullgenser. 
Svømgenseren forteller historien om Mitt lille land.

Instagram

@regine_strikk

 Hvordan Stefan ble @Strikkegutt1 er ikke godt å si. For livet hans var fylt med alt annet enn strikk inntil den dagen, 2. januar 2021. Kveldstoget fra Sandefjord ankommer perrongen. Kulda biter og vinden er sur. Sandefjordingen sleper koffertene gjennom snøen, overfylt med julegaver og penstas. Så står han der. Nærmest alene, midt på Jernbanetorget. Og som lyn fra klar himmel kommer det over han «Jeg skal strikke meg en hals!». Lite visste Stefan da, om at dette skulle bli starten på et eventyr. 
Nå, drøye 2 år senere, slipper han sitt første design, ‘For alle genseren’. Genseren er inspirert av de fine sommerdagene på båten i Sandefjordsfjorden som barn. Båten som vagget i takt med bølgene, beina som duppet opp og ned i det salte vannet, og den friske sjølufta. Romslig, striper, krage – check!
Som ny, mannlig strikker, synes Stefan det har vært vanskelig å navigere seg rundt i det store havet av såkalte «dameoppskrifter». Derfor var det viktig for Stefan å designe en genser som passet alle, uansett hvem den måtte være til. I tillegg skulle designet være lettstrikket, så alle skulle klare å strikke genseren, ny som gammel. Hans førstefødte ble derfor døpt ‘For alle genseren’.

Instagram

@strikkegutt1

Cecilia er 18 år og kommer fra Oslo. Gleden for håndarbeid og kreativitet har alltid ligget der, men det er først i løpet av de siste årene det har blitt en så spesiell følgesvenn. Strikking og hekling har kommet for å bli! Cecilia inspireres gjennom å være nysgjerrig og utforske nye muligheter, med særlig fokus på farger. 
Cecilia sin tolkning av kolleksjonens tema «Mitt lille land» er en genser med en fargekombinasjon som illustrerer en solnedgang langs horisonten. Fargene graderes inn i hverandre gjennom myke overganger av striper for å male et levende bilde over genseren.
Nora sitt hjemsted er Jørpeland, i Rogaland. Hun lærte å strikke av sine bestemødre da hun var 4 år gammel, og har strikket siden den gang. Men, det var da hun gikk på ungdomsskolen at det hele utviklet seg fra hobby til lidenskap. 
Nora liker alt fra tykke til tynne pinner, og er glad i puffermer, ballongermer og strukturstrikk. Dessuten er hun glad i å utforske ulike strukturer og fargesammensetninger. 
Da hun skulle finne inspirasjon til sitt design i “Mitt lille land”, gikk tankene umiddelbart til bunaden hennes som hennes mormor har brodert til sine døtre og barnebarn. 
“Mormor er så dyktig, og jeg synes bunaden er et mesterverk. Jeg har hatt lyst til å videreføre tradisjonen med tiden”. 
Derfor valgte hun med sin helt egen vri å strikke et plagg med inspirasjon fra fasongen på bunadsskjorten, og der hun har hentet deler av mønsteret fra skjørtet til halskanten og ermene på plagget. 
Plagget har hun valgt å kalle Fager.

Instagram

@noraskreative

Oda jobber til daglig med søm og design i Flid, men når hun ikke syr kobler hun av med strikking i ethvert ledig øyeblikk. Hun har strikket siden hun var liten og lærte det på familiehytten på Støle utenfor Grimstad – som også har vært inspirasjonen til hennes Mitt lille land-design. Et sett med genser og shorts, og variasjoner av fletter, hullmønster, perlestrikk og en picotkant som du kan strikke eller hekle på. 
Genseren er direkte inspirert av hennes mors hyttegenser fra 90-tallet, som vekker fine sommerminner fra barndommen. 
Odas designuttrykk er basert i strukturelle fasonger med feminine og romantiske detaljer.

Instagram

@odastormoen

Sofie har alltid vært en kreativ sjel og funnet glede i å skape. Tidlig barneskolealder lærte Sofie strikking av sin oldemor hjemme i Ørsta. Som barn var hun interessert i alt det kreative, men musikken var det som tok størst plagg.
Sofie beskriver seg selv som til tider meget utålmodig og en perfeksjonist, og med mye tid som har gått til musikk, har det ført til flere halvferdige prosjekter der god hjelp fra mor måtte til for ferdigstilling. 
Da hun kom over konkurransen “Mitt lille land” var et av kriteriene at man måtte strikke sitt eget design. Med en ambisiøs genser i tankene måtte hun plutselig lære seg en masse nytt og fullføre plagget helt selv, noe som resulterte i at strikkelysten fikk nytt liv! 
“Jeg opplevde at strikkingen funker beroligende også. Man prokrastinerer og er produktiv på samme tid, passer meg midt i blinken”!
Sofie beskriver sitt design “Sofie-genseren” som en balanse mellom det gøye og det trygge man har i klesskapet, litt som henne selv.

Instagram

@sofieethorup