Skappel Bucket hatt

Oppskrift

Størrelse

One size

 

Mål (cm)

Omkrets: Passer hodemål ca. 53-56 cm

Lengde ca. 22 cm

 

Garnmengde (gr)

Frisk Naturhvit 801, eller ønsket Frisk farge  250 gr

 

Veilendende pinner

Heklenål Nº 5

 

Heklefasthet

14,5 - 15 fm = 10 cm

 

Vanskelighetsgrad

1

 

Hekleforkortelser

Lm = luftmaske

Fm = fastmaske

Kjm = kjedemaske

Bucket hatt

 

Hele hatten hekles med dobbelt garn rundt og rundt i spiral. Bruk tråden fra innsiden og utsiden av nøstet.

 

Lag en Magisk ring med heklenål nr. 5 og dobbelt garn Naturhvit slik:

 

Lag en startknute/slip-knot. Hold heklenålen med startknuten i høyre hånd. Åpne venstre hånd med håndflaten mot deg. Legg den korteste tråden fra startknuten nedenfra og over håndflaten, ned langs baksiden, og opp igjen over håndflaten, slik at du har tråden to ganger over håndflaten og heklepinnen med startknuten over tuppen av pekefingeren. Før heklepinnen under/bak begge trådene i håndflaten og hent en løkke tilbake fra garntråden. Du har nå to løkker på heklepinnen. Trekk garntråden gjennom begge løkkene = 1. fm. Hekle 5 fm til = 6 fm. Fastmaskene hekles både rundt tråd-enden og tråden som danner ringen. Trekk deretter i tråd-enden og stram sammen til en ring = Magisk ring.

 

Se instruksjonsvideo hvordan hekle Magisk ring på skappeloslo.com.

 

Sett et merke i den sist heklete masken med en merketråd eller en maskemarkør. Fordi hatten blir heklet rundt og rundt i spiral er det nødvendig å markere hver ny runde med et merke slik at en har kontroll på hvor man er i arbeidet.

 

Hekle 2 fm i hver maske i ringen = 12 fm. Når du kommer til siste maske, tar du av merket. De 2 siste maskene blir heklet i masken som er merket. Sett merket i den sist heklete masken igjen. Hekle → 2 fm i første maske, 1 fm i neste maske ←, gjenta fra → til hele runden = 18 fm. Flytt merket over i den sist heklete masken. Hekle → 2 fm i første maske, 1 fm i hver av de 2 neste maskene ←, gjenta fra → til ← hele runden = 24 fm. Flytt merket over i den sist heklete masken hver runde. Hekle → 2 fm i første maske, 1 fm i hver av de 3 neste maskene ←, gjenta fra → til ← hele runden = 30 fm. Flytt merket over i den sist heklete masken. Fortsett som forklart og hekle 1 fm mer mellom hver øking på hver runde til det er 78 fm på siste runde. Siste runde vil ha 11 fm mellom økningene. Husk å flytte merket for hver runde slik at du vet hvor du er i arbeidet.

 

Herfra skal det hekles videre uten økinger. Hekle fm rundt og rundt over de 78 maskene hele tiden til det er heklet 12 runder uten øking og arbeidet måler ca. 15 cm målt fra øverst i toppen. Husk å flytte merket for hver runde slik at du vet hvor du er i arbeidet.

 

Brem

 

Hekle 1 runde fm og øk 2 masker jevnt fordelt på runden = 80 fm. Hekle → 2 fm i første maske, 1 fm hver av de 7 neste maskene ←, gjenta fra → til ← hele runden = 90 fm. Husk å flytte merket over i den sist heklete masken. Hekle 1 runde uten å øke. Hekle → 2 fm i første maske, 1 fm i hver av de 8 neste maskene ← , gjenta fra → til ← hele runden = 100 fm. Hekle 5 runder uten å øke. Hekle → 2 fm i første maske, 1 fm i hver av de 4 neste maskene ←, gjenta fra → til ← hele runden = 120 fm. Hekle 2 runder uten å øke.

 

Deretter hekles 1 runde kjm i alle maskene, men hekle i maskens bakerste maskeledd og ikke gjennom hele masken. Slik får du en pen avslutningskant rundt bremmen.

Er du nybegynner?

Alle kan lære seg å strikke eller hekle, det er et løfte vi med hånden på hjertet kan gi deg! Har du pågangsmot og lyst er ikke bare strikking noe du får til, men du vil merke at det følger med en rekke gode følelser på veien.

 

De fleste som starter å strikke, slutter aldri. Tenk at du kan skape noe helt selv! Ingenting slår følelsen av å bruke tid på å skape noe, for så å høre de som sier ”Hvor har du kjøpt den genseren der?” og kunne svare ”Den har jeg laget helt selv!”

 

Instruksjonsvideoene våre hjelper deg å sette i gang!

 

Vil du se flere videoer kan du klikke HER.

 

Anbefalt førstegangsprosjekt

Skappelgenseren er bestående av fire deler. Et forstykke, et bakstykke og to ermer. Disse syr du sammen tilslutt, og vipps har du en strikkegenser du har laget helt selv!

 

Kommer du deg gjennom strikkesettet til Skappelgenseren er du allerede langt på vei til å bli en super-strikker! Du lærer hvordan du strikker rettmasker og vrangmasker, legger til masker og feller av masker. Dette er de teknikkene som brukes for å strikke de aller fleste plagg fra oss.