Vaskeinstruksjoner - Skappel

Vaskeinstruksjoner

Se på banderolen på våre garnkvaliteter for å se hvordan plagg strikket i de ulike garnkvalitetene skal vaskes. Her er oversikt over alle ikoner og hva de står for.

 

Dorthe Skappels tips

På alle garnnøster finnes det symbolanvisning for hvordan garnet skal behandles, men symboler er ikke alltid like lett å forstå. Jeg er forsiktig med å vaske ullgenserne mine og vil så langt det er mulig henge dem ute til lufting istedenfor å vaske dem. Skulle du likevel ha et uhell så finnes det to muligheter:

 

1. Vask genseren forsiktig for hånd i lunkent vann med litt såpe beregnet for ullvask. Kryst så mye vann som mulig ut av genseren etterpå, uten å dra eller strekke den for mye. Legg den flat på et håndkle og rull håndkle og genser sammen som en pølse. La håndkle trekke vann ut av genseren noen timer før du ruller ut plagget og lar den tørke på et baderomsgulv eller et annet lunt sted til den er tørr.

 

2. Vask genseren forsiktig i maskin på 30 grader ullvask. Ikke sentrifuger! Gjør deretter som beskrevet ovenfor med håndkleet som du ruller genseren inn i. Ikke alle maskiner er like skånsomme så jeg foretrekker det første alternativet.

 

En av min datter Marthes venninner hadde strikket seg en Skappelgenser og var mektig stolt. Av en eller annen grunn fant genseren veien til vaskemaskinen og dukket opp igjen i størrelse 3 år, kompakt som en tova tøffel og stiv som papp. Ulykkelig måtte hun konstantere at genseren var ubrukelig og klar for søppelposen. Da dukket pappaen hennes opp og spurte om han ikke kunne få lov til å ta med seg den bittelille genseren på jakt? Han frøs så fælt på rumpa når han satt på elgpost. Dermed ble ermene klippet av og genseren ble et varmt sitteunderlag til en frossen stump. Aldri så galt er det ikke godt for noe!

 

– Dorthe