Vaskeinstruksjoner

Se på banderolen på våre garnkvaliteter for å se hvordan plagg strikket i de ulike garnkvalitetene skal vaskes.

 

Skappels tips

På alle garnnøster finnes det symbolanvisning for hvordan garnet skal behandles, men symboler er ikke alltid like lett å forstå. Vi er forsiktig med å vaske ullgenserne våre og vil så langt det er mulig henge dem ute til lufting istedenfor å vaske dem. Skulle du likevel ha et uhell så finnes det muligheter:

 

Håndvask: Vask genseren forsiktig for hånd i lunkent vann med litt såpe beregnet for ullvask. Kryst så mye vann som mulig ut av genseren etterpå, uten å dra eller strekke den for mye. Legg den flat på et håndkle og rull håndkle og genser sammen som en pølse. La håndkle trekke vann ut av genseren noen timer før du ruller ut plagget og lar den tørke på et baderomsgulv eller et annet lunt sted til den er tørr.

 

Maskinvask: Vask genseren på ullvaskprogram i maskin. Her er det greit å vite at vaskemaskinen din er egnet til å vaske håndstrikkede gensere. Det pleier ikke å være et problem om vaskemaskinen er av nyere sort, men dersom du skulle være usikker vil vi anbefale sterkt å teste med en prøvelapp av restegarn før du vasker genseren din. Gjør deretter som beskrevet ovenfor med håndkleet som du ruller genseren inn i. Ikke alle maskiner er like skånsomme så her er det viktig å være sikker på at maskinen din er egnet til å vaske håndstrikkede gensere.

 

En av min datter Marthes venninner hadde strikket seg en Skappelgenser og var mektig stolt. Av en eller annen grunn fant genseren veien til vaskemaskinen og dukket opp igjen i størrelse 3 år, kompakt som en tova tøffel og stiv som papp. Ulykkelig måtte hun konstantere at genseren var ubrukelig og klar for søppelposen. Da dukket pappaen hennes opp og spurte om han ikke kunne få lov til å ta med seg den bittelille genseren på jakt? Han frøs så fælt på rumpa når han satt på elgpost. Dermed ble ermene klippet av og genseren ble et varmt sitteunderlag til en frossen stump. Aldri så galt er det ikke godt for noe!

 

– Dorthe